CD Recensies

ADAMS, J.L.: BECOME DESERT

Adams, J.L.: Become desert. Seattle symfonie orkest o.l.v. Ludovic Morlot. Cantaloupe CA 21148 (40’22”). 2018

Het kon haast niet uitblijven dat Become ocean (Cantaloupe CA 21101) van John Luther Adams een vervolg zou krijgen. Het Rotterdams filharmonisch orkest verzorgde dat in april 2019 met de Europese première van Become desert.

In een essay in de New York Times heeft de componist aan de hand van een kaart met ‘een gebied dat in het licht zwemt, voor te bereiden op dit werk waarin de woestijn geheel in de geest van minimal muziek ijl opduikt om met geleidelijk van kleur verschietende harmonieën aan te zwellen tot een traag trillende hete geluidswolk waaraan af en toe een glimp extra licht wordt toegevoegd door een gestopte trompet en een buisklok. In de verte klinkt ook even onweer van de pauken en de grote trom. Het is als een korte tijdreis die de luisteraar met de zonnewind naar een onbestemde plek meevoert.

Eigenlijk gebeurt er niets opvallends in het bijna drie kwartier durende werk en toch blijft de aandacht voortdurend geboeid. Knap van de componist om dat op deze manier te bereiken.

De cd gaat vergezeld van een dvd waarop tijdens de opname gemaakte beelden worden aangevuld met door de componist zelfgemaakte woestijnfoto’s.

Muziek die past bij de supertropische zomer die we in Nederland in 2019 beleven, maar die nauwelijks verkoelt.