CD Recensies

ABRIL: PARTITA'S NR. 1-6

Abril: Partita’s nr. 1-6 voor soloviool. Hilary Hahn. Decca 483.4778 (60’16”). 2018 

In 2013 maakte Hillary Hahn met pianiste Cory Smythe de over twee cd’s verspreide opname Encores met 27 korte stukken. Daaronder bevindt zich ‘Third sigh’ van de in 1933 geboren Spaanse componist Antón Garcia Abril (DG 479.1725).

In vrij nauwe samenwerking met haar schreef hij zijn 6 Partita’s voor soloviool, met de titels ‘Hart’, ‘Oneindigheid’, ‘Liefde’, ‘Kunst’, ‘Bedachtzaam’ en ‘Jij’. Muziek die niet is gebaseerd op gestileerde dansen, zoals bij Bachs gelijknamige werken, maar op de diverse ritmen uit de Spaanse volksmuziek. Toch valt natuurlijk de invloed van Bach, en mogelijk ook op grotere afstand van Ysaÿe en Ernst op deze werken niet te ontkennen in een poging om contact te houden met de traditie.

Tijdens een tournee door de V.S., Europa en Japan had Hilary Hahn deze werken op haar programma, twee jaar later toen ze helemaal deel uitmaakten van haar interpretatieve geest, maakte ze deze opname. Geen wonder dat haar spel zo ongelooflijk vaardig en bekwaam is. Ontroerende en ruigere momenten wisselen elkaar af. Groots!