ARENSKI: STRIJKKWARTET NR. 2 (BEW.), THOMPSON
CD Recensies - A

Tchaikovsky: Serenade voor strijkorkest in C op. 48; Arenski: Strijkkwartet nr. 2 in a op. 35 (bew.). Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson. Channel Classics CCS 37119 (57’10”). 2014/5

In 1990 nam Nieuw Sinfonietta met Lev Markiz de Serenade van Tchaikovsky op (Glossa GLO 5053 en 6021) blijkt o.a. uit een Vergelijkende Discografie. Of in het huidige Amsterdam Sinfonietta nog mensen spelen die daaraan toen deelnamen? Dat was een heel goede vertolking die met ere werd genoemd in de conclusie. Ook deze nieuwe uitgave van het omgedoopte ensemble onder leiding van Candida Thompson is haast vanzelfsprekend een bijzonder mooie, maar daarmee kun je je momenteel nauwelijks meer extra onderscheiden.

Belangrijker is deze uitgave daarom dankzij het tot een werk voor strijkorkest aangevulde Strijkkwartet nr. 2 uit 1894 van Anton Stepanovich Arenski (1861 - 1906). Een wat merkwaardige compositie omdat deze is geschreven voor de bezetting van viool, altviool en 2 celli. In die oorspronkelijke vorm is het heel mooi opgenomen door het Nash ensemble (Onyx ONYX 4067).

Van de uitgebreide versie die heel sonoor en rijk klinkt, bestaan nauwelijks andere opnamen. Maar zelfs los daarvan is deze zo mooi aan kleur en nuance dat hij zeer de moeite waard is. Het extra gewicht aan de baskant is enigszins hoorbaar.

Gek dat deze opname zo lang op de plank is blijven liggen voordat hij openbaar werd.