CD Recensies

ADAMO: LITTLE WOMEN

Adamo: Little women. James Maddalena (b., Gideon Marche), Katherine Ciesinski (ms., Cecilia March), Joyce DiDonato (ms., Meg), Stacey Tappan (s., Beth) Margaret Lloyd (s., Amy), Stephany Novacek (ms, Jo) e.a. met het Houston Grand opera orkest o.l.v. Patrick Summers. Ondine ODE 988 (1u., 52’01”), Naxos 2.110613 (dvd, 1u. 52’01”). 2000 

Zaterdag 18 en zondag 20 januari geeft de Dutch National Opera  Academy in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag twee voorstellingen van de opera in twee aktes met een proloog Little Women van de Amerikaanse componist Mark Adamo (1962) die zelf het libretto schreef.

In 1998 baseerde de componist dit werk op de in de V.S. populaire gelijknamige novelle van Louis May Alcott over de strijd naar gelijkwaardigheid van vrouwen die de vier zussen voeren om hun eigen leven vorm te geven. Alcott verplaatste de handeling wel van de Amerikaanse burgeroorlog naar het heden. 

Erg melodieus is de opera met zijn aria’s, duetten en ensembles en zijn ‘Leitmotiven’ niet (alle recitatieven zijn atonaal) en de lyriek komt duidelijk tekort. Maar de uitvoering slaagde tenminste opperbest met glansrollen voor Joyce Didonato als Meg en Stephanie Novacek als weifende, toch doorzettende Jo. Ook Stacey Tappan speelt een ontroerende rol als de broze Beth. Het ensemblespel voldoet aan hoge eisen.

Intimiteit speelt een grote rol in het werk. Dat komt mede omdat voor de begeleiding een ensemble van slechts 18 musici nodig is. De enige en gelukkig metten bijzonder goede uitvoering staat zowel in geluid als in beeld-en-geluid vorm ter beschikking.