CD Recensies

ADAMO: LATE VICTORIAN

Adamo: Late Victorians. ‘Regina caeli’ uit Harpconcert Four Angels; Ouverture Lysistrata; ‘Alcott music’ uit Little women. Resp. Emily Pulley (s) en Andrew Sullivan (spr), Dotian Levalier (hrp) met het Eclipse kamerorkest o.l.v. Sylvia Alimena. Naxos 8.559258 (56’48”). 2007 

De Amerikaanse componist Mark Adamo (1962) heeft zich toegelegd op de opera en koorwerken. Behalve in een fragment uit de blijkbaar goed bij pers en publiek aangekomen opera Little Women (die in seizoen 2019/20 op het programma staat bij de operaklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag). De ‘Alcott music’ daaruit kan worden opgevat als een samenvatting daarvan met een bescheiden begeleiding van strijkers, harp en slagwerk.

Verder krijgen we  de symfonische cantate The Victorians en de Ouverture  Lysistrata te horen. Het gaat meest om muziek met een achtergrond, met een betekenis. Zo staat Lysistrata, die in de Griekse mythologie door haar optreden een eind maakte aan de Peloponnesische oorlog symbool voor een anti-oorlog opvatting en is het deel ‘Regina caeli’ een ode aan de hemelse koningin en de late Victorianen die aan aids stierven of juist overleefden.

Het gaat om serieuze, ambitieuze muziek.

 

Dat de cd desondanks een wat onbevredigende indruk nalaat, komt omdat er zo weinig muziek op staat. Me dunkt dat het Harpconcert er volledig op had gepast.