CD Recensies

AUERBACH: 72 ANGELS - IN SPLENDORE LUCIS

Auerbach: 72 Angels - In splendore lucis. Nederlands kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra en Raschèr saxofoonkwartet. Alpha 593 (83’59”). 2019

In de meeste religies hebben we te maken met afgezanten van God, hogere machten en engelen. In haar 72 Angels - In splendore lucis, een groots opgezet werk voor gemengd koor en saxofoonkwartet gaat het de   Russisch-Joodse, thans Amerikaanse Lera Auerbach (1973) om met muzikale middelen verbinding te leggen tussen verschillende godsdiensten in de vorm van 72 bezwerings-, aanroepings voorspelen en een amen epiloog. Elke oosters aandoende prelude is een toonzetting van de 72 namen van de engelen die zijn ontleend aan het ontcijferen van het Bijbelboek Exodus 14, 19-21 waarin Mozes ‘de wateren splijt door 216 letters in 72 groepen met elk drie lettergrepen verdeelt. In de bijbehorende muziek worden deze engelen in al hun gevarieerde facetten geëerd en zo ontstaat een lang, intensief gebed vol hartstocht en hoop. In het Hebreeuws kunnen de namen van rechts naar links en van boven naar beneden worden gelezen.

Er is variatie genoeg en het beluisteren van dit anderhalf uur durende werk vergt nogal geduld. Dat wordt beloond met een onvergetelijk mooie vertolking.