Albéniz: Merlin. Carlos Alvarez (b., Merlijn), Plácido Domingo (t., koning Arthur), Jane Henschel (s., Morgan la Fay), Ana María Martínez (Nivian) met het Spaans nationaal koor, het stedelijk koor Madrid en het Madrid symfonie orkest o.l.v. José de Eusebio. Decca 467.096-2 (2 cd’s, 2u., 16’52”). 1999
Dat Isaac Albéniz (1860 - 1909) behalve orkestwerken en pianowerken ook opera’s als Henry Clifford (Eusebio, Decca 473.937-2), Pepita Jímenez (Eusebio, Decca 477,6234) en Merlin componeerde, is niet algemeen bekend. Deze werken zijn te danken aan de excentrieke Engelse bankier, Lord Latymer ofwel Francis Burdett Couts die de libretti schreef en de componist uitnodigde en betaalde.
Wat uit die opdracht voortkwam is een ambitieuze, voldragen muziekdrama van de bekende Engelse Arthurlegende, inclusief zijn begrafenis in een gouden tombe door Nivian. In zijn muziek voor deze opera gebruikt de componist een interessante mengeling van Gregoriaans, Wagneriaanse potigheid, Franse glans en Spaans impressionisme met een toefje Engelse romantiek.
Opvallend aan de opera is hoe geleidelijk de aandacht verschuift van koning Arthur naar de sensuele Moorse Nivian. José Eusebio, een expert in de opera’s van Albéniz, bracht een uitstekende bezetting bijeen met een jeugdig klinkende, viriele Domingo als koning Arthur; de nog jonge Carlos Alvarez is met zijn donkere bariton goed opgewassen tegen de titelrol en weet zijn gelegenheden goed uit te buiten, in een redelijk goed Engels net als Domingo
Als de kwade geest Morgan le Fay in het het verhaal geeft de Amerikaanse sopraan Jane Henschel veel aandacht aan de tekst en Ana María Martínez is een pure, ongeaffecteerde en sympathieke Nivian, op haar best aan het einde van de tweede akte.
Dirigent José de Eusebio moet het werk grondig hebben voorbereid en ingestudeerd, want de uitvoering heeft een krachtig momentum en brengt Merlijn heel goed tot leven.
Voor wie het Merlijn thema interesseert: ook Willem Pijper schreef een helaas onvoltooide opera Merlijn op een libretto van Simon Vestdijk in 1939. Daar bestaat een opname van met David Porcelijn als dirigent (Nederland Muziek NM 92055). Bekender zijn Chaussons: Le roi Arthus op. 23 opgenomen door Leon Botstein (Telarc CD 80645), Goldmarks Merlin uit 1886 (Gerd Schaller, Profil Medien PH 09044) en Philipp Rüfer met zijn niet opgenomen Merlin.