CD Recensies

BACH, J.S.: CANTATES NR. 12, 103, 146 EN 166, GARDINER

Bach, J.S.: Cantates nr. 12 ‘Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen’ BWV 12, 103 ‘Ihr werdet weinen und heulen’ BWV. 103, 146 ‘Wir müssen durch viel Trübsal’ BWV 146 en 166 ‘Wo gehest du hin?’ BWV 166. Brigitte Geller (s), William Towers (ct), Robin Tyson (ct), Mark Padmore (t), James Gilchrist (t), Julian Clarkson (bs), Stephen Varcoe (bs) met het Monteverdikoor, het koor van Trinity College en de English baroque soloists o.l.v. John Eliot Gardiner. Soli Deo Gloria SDG 107 (2 cd’s, 2u., 08’41”). 2000

Deze dubbel cd bevat vier cantates voor de Paastijd. Nr. 12 ontstond in 1714 in Weimar, maar werd in 1724 in Leipzig herzien. Het werk begint met een mooie Sinfonia waarin de hobo solist is. Het eerste koor vond later ook een plaats als het ‘Crucifixus’ in de Hohe Messe. Julian Clarkson zing een spiritueel ‘Ich folge Christus nach’ en Mark Padmore is heel goed in ‘Sei getreu, alle Pein’.

Cantate nr. 103 is een merkwaardig werk, dat oppervlakkig bezien met een te uitgelaten beginkoor start, maar de luisteraar daarna wel in leed dompelt met de (in Coronacrisis toepasselijke) altaria ‘Kein Arzt ist außer Dir zu finden’. Maar troost en vreugde worden hervonden in ‘Erholet euch, betrübte Sinnen’.

Met Cantate nr. 146 is ook wat bijzonders aan de hand. In de eerste plaats duurt hij nogal lang (hier zo’n 38 minuten), maar ook omdat Bach er de eerste twee delen van zijn Klavecimbelconcert BWV. 1052 in verwerkte. Apart is ook dat in de Sinfonia een machtig orgel (uit de Schloßkirche in Altenburg) te horen is dat Gardiner een ‘machtige barok Wurlitzer’ noemt. 

Zoals alle uitvoeringen uit deze serie mogen ook deze heel geslaagd heten.