CD Recensies

ARRIGIONI: Tiranni affetti, werken voor mandoline en stem

Arrigoni: Tiranni affetti, werken voor mandoline en stem. Mandolinesonates in D, e en e; Cantates ‘Cervetta amorosa’ in G en ‘Perdona o cara amorosetta fille’; ‘Dir ch’io non deggia piangere’; ’Infranti i ceppi del cieco amore’; ‘Lusinga il pensier mio’; ’Scherza innocente gregge’; Trio voor mandoline, viool en b.c. Accademia degli Erranti. Dynamic CDS 7878 (59’46”). 2019 

Carlo Arrigioni (1697 - 1744) uit Florence was in eerste instantie luitspeler, maar behoorde ook tot de achttiende eeuwse Italiaanse componisten die her en der in Europa hun activiteiten ontplooiden: in Brussel. Dublin, Londen, Wenen en terug zijn geboortestad. Hij trok voor het eerst aandacht met zijn oratorium L’innocenza di S. Eufemia scoperta nei tradimento uit 1719 en de opera La vedova uit 1722. 

Hoewel hij voornamelijk oratoria en opera’s van hem zijn, componeerde hij ook kamermuziek en toonde daarbij grote belangstelling voor de mandoline. 

Op deze cd wordt door Davide Ferella (mand), Marta Fumagalli (ms), Barbara Altobello (v), Claudia Poz (vc), Diego Cantalupin(luit) en Gabriele Levi (org, kl) een aardige aardige doorsnee gegeven van zijn intiemere werken.

De eerste cantate gaat over de onschuldige liefde van het herderinnetje Silvia en wordt aandoenlijk gezongen door Marta Fumagalli, met een dansende melodie begeleid door celliste Claudia Poz en luitenist Diego Cantalupi die zorgt voor mooie versieringen in het recitatief, het geheel onderstreeot door het continuospel van Gabriele Levi.

De andere cantate is wat minder boeiend ondanks een mooie cellopartij in  de aria ‘Mira lá quell’angue ascoso’, maar opnieuw maakt Fumagalli er iets moois van.

Dan zijn er vier zelfstandige aria’s voor stem en viool, eerder conversaties dan echte duo’s waarin de viool de toon zet. Het aardigst zijn het klaaglijke ‘Dir ch’io non deggia piangere’ en het luchthartige ’Infranti i ceppi del cieco amore’.

Uit deze werken blijkt dat Arrigoni weliswaar geen vergeten grootmeester was, maar wel een goede vakman met een eigen persoonlijkheid. Meer opnamen met muziek van hem ken ik niet.