CD Recensies

ANGELIS: Impasse

Angelis: Impasse. ‘Intérieur’, ‘Boîte à rythme’; ‘Romance’; ‘Impasse 1-IV’; ‘Soliloque’; Voîtenko: ‘Révélation’. Guillaume Meral. TRPTK TTK 0013 (40’32”). 2018

De Franse componist en accordeonist Franck Angelis (1962) won in 1981 het Trophée mondiale accordeonconcours en behoort met de Fin Mika Barynen, de Rus Alexander Skliarov, de Nieuw Zeelander Grayson Masefield en zijn landgenoot Domi Emorine tot de belangrijkste huidige accordeoncomponisten met ruim vijftien werken op zijn naam. Het meerdelige Impasse, waarnaar deze uitgave is genoemd, is oorspronkelijk een solo, die later is omgewerkt tot een Concert voor accordeon en strijkorkest. Jean-Marx Fabiano maakte in 2003 een opname met ‘Boîte a rythmes’ (Zig Zag Territoires ZZT 30601), Milos Milivojevic in 2018 van ‘Interieur’ (Nimbus NI 6370) en Paul Chamberlain in 2015 van de Romance (Pentland Music CD 01), maar het is natuurlijk veel beter om nu een Angelis omnibus bij de hand te hebben.

Dat men bij TRPTK Guillaume Meral ontdekte, is niet zo verwonderlijk want hij studeerde in 2015 ook aan het Conservatorium in Amsterdam voordat hij een jaar later bij het UNAF concours in Parijs een prijs won. Zelf zegt hij over deze opname: Een cd opnemen die is gewijd aan deze Franse componist, is iets dat ik altijd al heb willen doen. Zoals vele klassiek spelende accordeonisten groeide ik op met- en improviseerde ik op zijn composities. Met het opnemen van ‘Impasse’, een stuk vol intensiteit, melancholie en woede, wilde ik expressie geven aan al die emoties door mijn spel. De keuze en volgorde van de stukken zijn bedacht om de luisteraar Angelis wereld te ontdekken en waarderen door middel van vele kleuren”. Dat zijn missie mooi is geslaagd, blijkt goed te horen. Als toegift is er nog een stuk van Sergeî Voïtenko.