CD Recensies

ALWYN: MISS JULIE

Alwyn: Miss Julie. Anna Patalong (s., Miss Julie), Rosie Aldridge (ms., Kristin, de kok), Samuel Sakker (t., Ulrik de jachtopziener) en Benedict Nelson (b., Jean, vader van de graaf) met het BBC Symfonie orkest o.l.v. Sakari Oramo. Chandos CHSA 5253 (2 cd’s, 1u. 55’02”). 2019
 
De Engelse componist William Alwyn (1905 - 1985) schreef tussen 1972 en 1976 op een eigen libretto de opera Miss Julie in twee aktes, gebaseerd op Fröken Julie van Strindberg uit 1888. De handeling speelt in het Zweedse buitenhuis van de graaf in Midzomernacht 1895.
Alwyn werd vooral bekend met zijn filmmuziek en de vaardigheid die hij daarmee opdeed komt goed te pas in deze opera. De muziek die hij voor deze opera schreef, is romantisch, rijk georkestreerd en van dissonate walsinvloeden voorzien. Maar ook heel toegankelijk dankzij invloeden van Puccini’s verismo.
Deze opname is te danken aan een concertante uitvoering in de Barbican Hall. Anna Patalong is een levendige, felle, maar uiteindelijk ook tragische Julie in haar ongelukkige affaire met de slangachtige Jean. Luister maar eens daar de discussie van beide gelieven die het plan hebben om naar Lugano te vluchten. 
Anna Patalong is een kokette Miss Julie die haar aria ‘Midsummer night, o night of magic’ aan het slot van de eerste acte heel teer en verlangend zingt. Benedict Nelson zet zijn heroische bariton krachtig in als autoritaire Jean, Rosie Aldridge is met haar lichte mezzo een heel goede Kristin die veel expressie vindt in de haar gegeven melodieën (en in de tweede acte ook even de jaloerse minnares speelt) en Samuel Sakker zet een potige Ulrik neer.
Het BBC Symfonie orkest speelt hierbij onder leiding van Sakari Oramo een intense begeleiding waardoor als geheel een opname ontstond die heel goed gefocusseerd is en de oudere van Vilem Tausky uit 1979 (Lyrita SRCD 221s8) naar het tweede plan verwijst.