CD Recensies

ALWYN: PIANOCONCERTEN NR.1 EN 2 E.A.

Alwyn: Pianoconcerten nr. 1 en 2; Ouverture Derby Day; Sonata alla toccata. Peter Donohoe met het Birmingham symfonie orkest o.l.v. James Judd. Naxos 8.557590 (59’35”). 2004
 
Filmmuziek en muziek voor documentaires domineren op de lijst met composities van William Alwiyn (1905 - 1985). Het zijn er meer dan tweehonderd, waarvan de bekendste zijn geschreven voor The fallen idol, The Winslow boy en Carve her name with pride. Maar hij schreef ook 5 Symfonieën, Concerti grossi, concertante werken kamermuziek en liederen. Bij de Pianoconcerten gaat het om een kort, ééndelig vroeg, voor Clifford Curzon gecomponeerd werk uit 1930 in neoklassieke stijl à la Stravinsky en een vrij laat uit 1960 dat dichter bij Rachmaninov staat. Het zou tijdens een Londense Prom door Cor de Groot worden geïntroduceerd, maar door de verlamming van diens rechterarm is het daarvan niet gekomen. Daarom werd in plaats daarvan de Ouverture Derby Day gespeeld.
Peter Donohoe weet beide concerten heel goed communicatief te presenteren en hij overtuigt daarin meer dan Howard  Shelley (Chandos CHAN 9155 en 9935). 
De Sonata alla toccata uit 1945 was bestemd voor Dennis Matthews, heeft ook veel neoklassieke spitsvondigheden in zich en Peter Donohoe laat met veel aplomb goed horen wat hij daarmee te bieden heeft. Lof verdient ook dirigent James Judd die zorgt voor puike orkestrale ondersteuning.