CD Recensies

AHO: PRELUDE, TOCCATA EN POSTLUDE; LAMENTO E.A.

Aho: ‘Prelude, toccata en postlude’ voor cello en piano; Lamento ‘In memoriam Sakari Laukola’; ‘Halla’; Solovioolsonate; ‘In memoriam Pehr Henrik Nordgren’; Sonate voor 2 piano’s ‘Hommage à Beethoven’. Samuli Peltonen (vc) en Sonja Fräki (p), Jaakko en Pekka Kuussisto (v). BIS SACD 2186 (80’43”). 2018
 
Kennelijk had Kalevi Aho in 1972/3 even veel vrije tijd om zich aan het componeren te wijden tijdens zijn vervangende militaire diensttijd die hij doorbracht in een alcoholkliniek als ik dat in Assen vijftig jaar eerder had om als artillerist radio’s en versterkers te bouwen tijdens de weekends dat we niet naar huis mochten en tijdens diensturen als landmeter in de provincie Drenthe en ver daarbuiten tot in N. Brabant waar ik woonde actief te zijn.
In elk geval schreef hij toen zijn potige, maar toch op Bach geënte Solovioolsonate met een recitatiefachtig begin en een gepassioneerd vervolg die door Jaakko Kuusisto pittig wordt gespeeld.
Een jaar later ontstond ‘Prelude, toccata en postlude’ voor cello en piano dat extroverter van aard is en met veel gevoel voor nuancen op een nogal extraverte wijze is gespeeld door Samuli Peltonen en Sonja Fräki. Een beetje Sostakovitch is erin doorgedrongen.
Lamento is een kort stuk uit 2001 waarin de componist zijn jonggestorven vioolvriend en -collega Sakari Laukola herdenkt. Een ander herdenkingsstuk is ‘In memoriam Pehr Henrik Nordgren’ voor de in 2008 overleden componist. De vertolkers schuwen het hier niet emotie te tonen.
In de Sonate voor 2 piano’s ‘Hommage à Beethoven’ is gauw te horen aan de daarvoor benuttigde krachtige bestanddelen uit de Hammerklavier sonate.
Pianiste Sonja Fräki staat de strijkers voortdurend met karakter en doelbewustheid terzijde. Al eerder was zij opgevallen met de fijne opname van de met het nodige flair uitgevoerde Ahoprogramma me de 19 Preludes, de Drie kleine Pianostukjes, de Twee makkelijke pianostukken voor kinderen, de Sonatine, Solo nr. 2 en de Sonate (BIS SACD 2106) uit 2013.