CD Recensies

AMIROV: SYMFONIE PARMYATI NIZAMI; SUITE DUIZEND EN ÉÉN NACHT

Amirov: Symfonie Pamyati Nizami (ter nagedachtenis van Nizami); Suite Duizend en één nacht (bew. Badalbeyli/Yablonsky). Kiev Virtuosi orkest o.l.v. Dmitry Yablonsky. Naxos 8.573803 (57’22”). 2019
 
Fikret Mechadi Amirov (1922 - 1984) behoorde tot de bekendste componisten uit Azerbeidzjan die net als Khatchaturian in Georgië bij voorkeur teruggreep op loka volksmuziek om zijn werken te kleuren.
Hij schreef de serieuze vierdelige Symfonie Pamyati Nizami ter nagedachtenis van de beroemde en invloedrijke Moslim Nizami Ganjavi (1141 - 1209) uit Ganga in 1941. Deze Nizama wordt beschouwd als een van de grootste Perzische epische dichters uit zijn tijd en hij was dus zeker zo’n waardige rapsodische symfonie waard.
De twaalf delen uit de Suite Duizend en één nacht uit 1979 brengen ons nog eens terug in de wereld van Rimsky’s Scheherazade. Deeltjes met titels als ‘Orgie’, ’Shariar’s boosheid’, ‘Executie’, ‘Ali Baba en de veertig dieven’, ’Sheherazades triomf’ en ’Shariar en Sheherazade’ schetsen goed de wisselende beelden uit het verhaal. 
Verwacht dus geen zorgvuldig gestructureerde muziek waarin melodieën worden ontwikkeld, maar sfeervolle en karakteristieke moois met kostelijke thema’s, en energieke dansen die fraai zijn georkestreerd als een kleurige parade van exotische klanken. Dat geldt natuurlijk alleen voor het tweede werk dat de luisteraar als in een muzikale vakantie meevoert in het onbekende uitheemse wereldje van Azerbeidzjan.
Kiev ligt daar wel een eind vandaan, maar de musici van het Virtuosi orkest voelen het karakter en de sfeer van deze werken goed aan en voeren deze gaaf uit.
Wie wat meer van deze componist wil horen, zou eens naar de opname met Symfonische mugams van het Russisch filharmonisch orkest o.l.v. Dmitry Yablonsky kunnen luisteren (Naxos 8.572170) uit 2008. Een mugam is een grote, uitgesproken improvisatorische rapsodische vorm met lied en dans episodes.