CD Recensies

ALLEN, G.: WERKEN VOOR HOUTBLAZERS

Allen, G.: Music for woodwinds.  Fagotsonate op. 9; Outback sketches voor klarinet en piano op. 58; Pastorale voor fagot en piano op. 34/1; Sonatine voor fagot en piano op.34/2; Trio voor piano, fluit en klarinet ‘Fantasy’ op. 70. Michael Waye (fl), Allan Meyer (kl), Katherine Walpole (fag), David Wickham (p). Métier Records MSV 28607 (67’14”). 2015/2020.
 
Geoffrey Allen (1927) werd in Engeland geboren, studeerde in Oxford en emigreerde naar Australië waar hij zich als een kameleon het lokale idioom ging volgen, zoals blijkt uit de Outback sketches. Op deze cd is vooral aandacht besteed aan zijn werken voor houtblazers solo of met pianobegeleiding. Fluit, klarinet en fagot krijgen een beurt, maar de hobo ontbreekt.
Naar mijn mening zijn de werken voor fagot - een solo, een Pastorale en Sonatine en een voldragen Sonate uit 1964 het meest de moeite waard. Vooral interessant is het sfeervolle Fantasy trio waarin de beide blazers hun melodielijnen spelen als gold het groeiende druivenranken terwijl de piano vooral een rol speelt op de achtergrond. De Pastorale uit 1998 maakt ook een aangename indruk. De Sonatine is uit hetzelfde jaar.
De meeste muziek van Allen heeft een bitonaal karakter of de grens van atonaliteit. Een uitzondering zijn de lyrische Outback sketches die eigenlijk meer pastoraal Engels dan Australisch klinken.
Het is een aardige, maar ook wat wonderlijke verzameling van zwakkere en sterkere, bijzonder goede composities die geen nieuwe compositiemethode tonen, maar wel origineel van stijl zijn. Misschien heeft Allen een gespleten persoonlijkheid.
Een stel musici uit Perth zorgt voor zo te horen heel fraaie uitvoeringen.