CD Recensies

ARNOLD: DANCING MASTER, THE

Arnold: The dancing master op. 34. Eleanor Dennis (s., Miranda), Catherine Carby (ms., Prue), Fiona Kimm (a., Mrs. Caution), Edward Lyon (t. Gerard), Mark Wilde (t., Monsieur), Graeme Broadbent (bs, Diego) en het BBC Concert orkest o.l.v. John Andrews. Resonus RES 10269 (75’40”). 2020 
 
Malcolm Arnold (1921 - 2006) werkte begin jaren vijftig samen met fillmaker en librettist Joe Mendoza om voor de BBC TV een opera met de titel ’The dancing masters’ te maken, maar het onderwerp werd minder geschikt geacht en daarom werd ervan afgezien.
Dirigent John Andrews vond onlangs het werd interessant genoeg om het alsnog tot leven te wekken. De handeling is inderdaad dolmen dwaas. Die gaat over een afwezige vader, een helleveeg tante en haar complotterende gedienstige die de opstandige dochter een jaar lang in huis opgesloten houden om de eerbaarheid van haar te waarborgen.
Daarbij is geen van de mannen wat hij schijnt te zijn. De vader Diego heeft vijftien jaar in Spanje doorgebracht en heeft daar heel wat Spaanse gewoonten aangenomen. De beloofde verloofde, Monsieur, is een Engelsman, maar eigenlijk meer Fransman omdat hij in Frankrijk werd opgevoed .De galante boef, Gerard, moet voorwenden dat hij dansmeester is om toegang tot dochter Miranda te krijgen. Hij is daarbij heel pretentieus en Miranda vertrouwt hem terecht niet. Pas wanneer blijkt dat hij ook gedichten schrijft, accepteert ze hem en wordt hun verloving een feit.
De muziek bij deze meer dan levensgrote karikaturen is melodieus en aangenaam, de handeling verloopt veel met gesproken teksten en in ariosovorm en is nogal druk. De solisten weten goed raad met deze typische Engelse humor. Het begeleidend orkest is vrij zwaar bezet. Als geheel maakt de productie een geslaagde indruk.