CD Recensies

ABACO, DALL': CAPRICCIO'S VOOR CELLO

Abaco, Dall’: Capriccio’s voor cello nr. 1-11; Platti: Capriccio’s voor cello op. 25 nr. 1-12. Joachim Eijlander. Navis Classics NC 17009 (77’41”). 2017
 
De Nederlandse cellist Joachim Eijlander viel in de cd wereld op toen in 2014 zijn in de Doopsgezinde kerk in Haarlem opgenomen zes Suites voor solocello verschenen (Navis Classics NC 15003, 15007). Zijn volgende opname is gewijd aan twee minder bekende componisten: Joseph Marie Clément Ferdinand Dall’Abaco (1710 - 1805) en Carlo Alfredo Platti (1822 - 1901). 
De in Brussel geboren, 95 jaar oud geworden Dall’Abaco schreef bijna veertig Cellosonates en de elf hier opgenomen Capriccio’s voor solocello in toen al wat conservatieve barokstijl. Het manuscript daarvan ging verloren, maar gelukkig waren er goed bruikbare kopieën van, alleen vermelde die geen titels van de delen en tempo-aanduidingen.
Dat geeft de vertolker alle gelegenheid om daarover zelf te beslissen. Eijlander maakt daar dankbaar gebruik van en benut alle speelmogelijkheden om de lyriek en de bekoring van deze muziek naar voren te brengen.
De twaalf Capriccio’s van de Italiaanse cellist Platti werden in 1875 gepubliceerd en Paganini was zijn voorbeeld.Ze zijn primair bedoeld voor didactische doeleinden, maar met hun rijke lyriek en hun operastijl kunnen ze ook in een recital bekoren.  
Daar zorgt Eijlander die op een erg warm klinkende, door een anonieme Tiroolse vioolbouwer in Rome vervaardigde cello speelt met zijn rijk genuanceerde en detailrijke spontane spel heel goed voor.