CD Recensies

ANDERSON, J.: FSANTASIAS, THE CRAZED MOON; THE DISCOVERY OF HEAVEN

Anderson, J.: Fantasias nr. 1-5; The crazed moon; The discovery of heaven. Londens filharmonisch orkest o.l.v Vladimir Jurowski c.q. Ryan Wigglesworth. London philharmonic orchestra LPO 0074 (59’12”). 2011
 
De Engelse componist Julian Anderson (1967) was sinds 2010 een poos composer in residence van het Londens filharmonisch orkest wat hem de mogelijkheid bood om een aantal nieuwe werken ten gehore te laten brengen. Drie daarvan verschijnen op deze uitgave. De vijf Fantasias, in feite een soort vijfdelig, vrij spectaculair Concert voor orkest, waren al in 2009 besteld door het Cleveland orkest en ook al gespeeld door het Britse Jeugdorkest. Maar het Londens filharmonisch tilt ze onder Jurowski naar een wat hoger niveau. De koperfanfare aan het begin klinkt als een wake-up call en het drukke tweede deel maakt ook indruk, maar geleidelijk lijkt de spanning uit het werk weg te vloeien en gaat een teveel aan slagwerk storen.
Interessanter is The crazed moon uit 1997 die veel te danken heeft aan dec Franse spectralisten. Een open, overeenkomstig de titel ook vrij drukke compositie die best goede ideeën bevat. Het laatste werk, The discovery of  heaven (pace Mulisch) is een in 2011 op verzoek van het orkest geschreven werk en wordt gedirigeerd door Ryan Wigglesworth. Het is heel suggestief, maar hoe programmatisch het is, blijft wat duister.
Gezien de nauwe connectie tussen componist en orkest mag worden verondersteld dat de verklankingen optimaal zijn en at de componist er gelukkig mee is.