CD Recensies

ANGLEBERT, D': KLAVECIMBELWERKEN

d”Anglebert: Klavecimbelsuites nr. 1 in G, 2 in g, 3 in d, 4 in D, in a en in C ‘D’après Gauthier et Mésangeau’. Christophe Rousset. Decca 458.588-2 (2 cd’s, 2u. 38’39”). 1996
 
Rond het begin van de zeventiende eeuw was de luit het belangrijkste muziekinstrument in Frankrijk, maar in het verdere verloop van die eeuw werd die rol geleidelijk overgenomen door het klavecimbel. De sleutelfiguur in deze ontwikkeling was Jacques Champion de Chambonnières (1601 - 1672) die wordt beschouwd als de vader van de Franse klavecimbelmuziek. Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van Louis Couperin en Jean-Henry d’Anglebert (1629 - 1691) schijnt tot zijn leerlingen te hebben behoord. Vandaar dat deze aan het eind van zijn Klavecimbelsuite in D een ’Tombeau de M. de Chambonnières plaatste.
Er is niet zoveel over hem bekend, behalve dat hij in de buurt van Nancy werd geboren en als musicus in 1660 voor het eerst opduikt als organist van de Jacobijnenkerk in de Rue Saint-Honoré in Parijs. In 1662 werd hij ‘ordinaire de la musique de la chambre du roi pour le clavecin’.
Zijn enige gepubliceerde bundel klavecimbelwerken is opgedragen aan prinses de Conti, de gelegitimeerde dochter van Lodewijk XIV en mademoiselle De la Vallière voor wie hij zijn meeste werken schreef. Die bundel bevat vier Suites van verschillende lengte. De Suites in G en d hebber er twaalf c.q dertien, terwijl de Suite in D er zeven en die in g acht tellen. Drie van de vier Suites beginnen met een ‘Prélude non mesuré’. Verder bevatten ze courantes, passacailles, chaconnes en sarabandes. Eén der suites eindigt met de Folia (Les folies d’Espagne).
Ondergebracht op twee goedgevulde cd’s speelt Christophe Rousset de 65 stukken uit deze rijke verzameling voortreffelijk op een Ruckers instrument uit 1624 en tooit ze met mooie versieringen.
Er is een latere opname uit 2013 van de Italiaanse klavecinist Francesco Cera (Brilliant Classics 94793, 3 cd’s) die ook d”Angleberts operafragmentbewerkingen bevat, maar de meesten zullen genoeg hebben aan het door Rousset gebodene.