CD Recensies

ABEL: SONATES VOOR VIOLA DA GAMBA EN B.C., PANDOLFI

Abel: Sonates voor viola da gamba en b.c. Thema uit Sonate in D (2x), Sonates in D, a, A, D, g en e.  Paolo Pandolfo (vdg), Amélie Chemin (vdg, vc), Andrea Bucarella (pf, kl) en Thomas Boysen (luit). Glossa GCD 920418 (77’23”). 2020
 
Tijdens zijn leven werd de in Duitsland geboren Carl Friedrich Abel (1723 - 1787) die zich later in Engeland vestigde in heel Europa gevierd als een van de beste (maar ook laatste) gambisten en als een van de belangrijkste componisten voor dat instrument. Verder werd hij in Londen samen met J.C. Bach bekend doordat zij de eersten waren die het abonnementsconcert, de ‘Bach-Abel concerten’ introduceerden. Zelfs Mozart profiteerde van zijn lessen. Abel kwam voort uit een dynastie van de Duitse adel en ook zijn grootvader Clamor Heinrich Abel was componist en uitvoerend musicus aan het hof in Hannover.
Onder de titel ‘Karl Friedrich Abel, A Sentimental Journey’ speelt de Italiaan Paolo Pandolfo die jaren daarvoor al werken uit het Drexel manuscript had opgenomen (Glossa GCD 920410) nu een selectie uit de Gambasonates van Abel waarbij het fijn is om te zien dat een stel daarvan voor het eerste op cd verschijnt. Met een goede mengeling van virtuositeit en gevoeligheid dragen hij en zijn begeleiders de muziek heel kleurig en voorzien van mooie versieringen voor. Zo komt de gevoelige schoonheid van deze Sonates ideaal naar voren.