CD Recensies

ALAY, D': VIOOLSONATES; VIOOLCONCERTEN

Alay, d’: Sonate a violino solo col basso nr. 1-6. Maurizio Cadossi (v), Francesco Savario Pedrini (kl) en Marco Frezzata (vc). Tactus TC 682901 (66’), 2012
 
Alay, d’.: Vioolconcerten op. 1 nr. 1-12. Luca Fanfoni met Reale Concerto o.l.v. Daniele Fanfoni. Dynamic CDS 7892 (46’16”).  2020.
 
De Italiaanse vioolvirtuoos en componist Mauro d’Alay (1687 - 1757) was een tijdgenoot van Vivaldi (die hem prees) en vele andere ‘oude Italianen’, Hij werd in Parma geboren maar zijn beroemdheid voerde hem door heel opera waar hij grote successen boekte.
Een vaste rol speelde hij aanvankelijk als aan de kathedraal van Parma verbonden musicus, later ook aan het Spaanse hof van koning Filips V en diens echtgenote Elisabetta Famese die hem de beroemde San Lorenzo Stradivarius uit 1718 schonk.
Maar het lot is soms wreed en d’Alay raakte met zijn Cantates, Vioolconcerten en Vioolsonates in de vergetelheid. Totdat Maurizio Cadossi en Luca Fanfoni besloten daar wat aan te doen.
Deze werken zijn duidelijk in Parmezaanse stijl geschreven, maar vertonen ook Venetiaanse invloeden. Luca Fanfoni werd zelf in Parma geboren en zet zich extra in voor zijn vroegere stadgenoot met het uit zo’n tien musici bestaande ensemble Reale concerto, dat bestaat uit strijkers en orgel. Sommige concerten zijn erg kort: nr. 6 duurt niet langer dan 4’07”.
Om het beeld wat vollediger te maken is er ook een uitgave met de zes  Sonate a violino solo col basso die heel stijlvol worden gespeeld door  Maurizio Cadossi en zijn gezellen. Samen wekken deze uitgaven de indruk dat d’Alay destijds inderdaad iemand van betekenis moet zijn geweest.