CD Recensies

AVALOS, D': SOPRAANKWINTET; PIANOKWINTET

Avalos, D’: Kwintet voor sopraan, piano en strijktrio; Pianokwintet. Leslie Visco (s) met het Noûs kwartet en Francesco Caramiellon (p). Tactus TC 930101 (60’02”). 2019
 
De Italiaanse dirigent en componist Francesco d’Avalos (1930 - 2014) is van adellijke afkomst en draagt de titels Prins van Avalos en markies van Vasto en Pescara, maar nog interessanter is dat hij een afstammeling is van de oom van Maria d’Avalos, de vermoorde eerste vrouw van Carlo Gesualdo.
Hij begon zijn muziekstudie als pianist, maar van meer betekenis was de compositiestudie bij Renato Parodi in Napels waar hij cum laude slaagde.
Het op zeventienjarige leeftijd geschreven Psiche e Eros beschouwt hij als zijn eerste compositie. Directie studeerde bij aan de bekende Accademia Chigiana in Siena bij Paul van Kempen, France Ferrara en Sergiu Ceibidache. Ook werkte hij enige jaren als criticus en essayist. 
Zijn symfonische werken zijn naar het model Bruckner/Mahler. Het avant-gardisme liet hij links liggen, wat zijn composities verteerbaar maakt en ruimte laat die zijn muziek iets persoonlijks geeft.
Sopraan Leslie Visco en pianist Francesco Caramiellon laten dat horen in dit tweetal bijzondere kwintetten. Ze worden door Leslie Visco, Francesco Caramiellone, Tiziano Baviera en Alberto Franchin (v), Sara Dambruoso (va) en Tommaso Tesini (vc) met zorgvuldige aandacht heel mooi uitgevoerd.
In 1992 schreef hij het muziekdrama Maria di Venosa (Chandos CHAN 10355), misschien ook interessant om eens naar te luisteren.