CD Recensies

APERGHIS: RÉCITATIONS

Aperghis: Récitations voor solostem nr. 1-14. Martine Viard. Montaigne MO 782007 (38’06”). 1991
 
Aperghis: Récitations voor solostem nr. 1-14. Donatienne Michel-Dansac. Col Legno WWE 1 CD 20270 (43’12”). 2001 
 
De Griekse, in Frankrijk levende Georges Asperghis (1945) gooit graag alle conventionele relaties tussen en muziek overboord in zijn vocale werken. Hij manipuleert de ruw expressieve data van syllabes en fonemen wat hem in staat stelt om als een bungee-jumper heen en weer te springen tussen  de diepere substructuren van klank en taal.
Dat gebeurt ook in zijn veertien, in 1973 gecomponeerde Réflections waardoor van het Frans weinig overblijft. Elke Réflection confronteert de zangeres met een overladen dosis syllabes, timbres, expressieve contouren niet-verbale vocalisaties en andere mondklanken die alle nauwkeurig zijn omschreven waardoor de vocaliste in kwestie wordt betrokken in een levensdrama waarin ze haast onder grote druk dreigt te bezwijken. Een volgende complicatie is, dat de de bladmuziek niet alleen van boven naar beneden, maar ook van beneden naar boven, van links naar rechts, maar ook van rechts naar links mag worden gelezen. Dat opent voor de interpreet een veelheid van keuzes,
Twee zangeressen gingen op cd en dvd deze uitdaging van een nieuw soort vrije improvisatie die geen grenzen kent aan. 
Martine Viard en Donatienne Michel-Dansac beschikken beiden over een kostelijke, heel wendbare stem waarmee ze heel goed tal van geluiden kunnen maken die zelfs op de vreemdste momenten nog een muzikale indruk maken. Op schoonheid komt het nauwelijks aan.
Van de Columbiaans-Amerikaanse zangeres Stephanie Lamprea circuleert op internet een theaterversie met dans onder de titel Récitations in movement. Stephanie Lamprea (stem), Zach Sheets (fl) en Anne Goldberg-Baldwin (dans) Laila Franklin (choreografie en dans).