CD Recensies

ADAM: FILLEULE DES FÉES, LA

Adam: Filleule des fées, La. Queensland symfonie orkest o.l.v. Andrew Mogrella. Naxos 8.574302/3 (2 cd’s, 2u, 08’43”). 2020 
 
Noem de naam van Adolphe Adam (1803 - 1856) en balletliefhebbers zullen onmiddellijk aan zijn balletten Giselle en Le Corsaire denken. Maar behalve deze twee schreef de productieve Fransman na La chatte blanche als eerste uit 1830 nog dertien balletten.
Niet Delibes, maar Adam werd als ‘vader van het Franse romantische ballet’ geëerd, maar dat voorkwam niet dat zijn werken op dat tweetal na de een na de ander in vergetelheid raakten
La Filleule des fées ging in 1849 in Parijs met veel succes in première. Het   complexe verhaal speet zich af op een geïdealiseerd platteland rond de amoureuze avonturen van Ysaure en de magische interventies van goede en boze feeën. De in het programmaboekje mooi uitgelegde plot is gebaseerd op een boek van Jules-Henry Vernoy, markies van St. Georges et Perrot en het begint met de doopplechtigheid van Ysaure.
Met zijn briljante orkestratie, zijn mooie, bekoorlijke thema’s weet de muziek op zichzelf best te boeien, zonder dat men de inhoud precies kent. Dat is overeenkomstig een uitspraak van de componist: ‘Mijn enige bedoeling is om muziek te schrijven die transparant is, makkelijk te begrijpen en aangenaam voor de luisteraar’.
Grappig dat Naxos voor deze opname naar de andere kant van de wereld ging, maar ook daar weet Andrew Mogrella veel voor de dans gereed moois van het werk te maken.
Het maakt nieuwsgierig naar andere vergeten balletten van Adam, zoals La jolie fille de Gand (Marco Polo 8.223772).