CD Recensies

ARENSKY: EGYPTISCHE NACHTEN

Arensky: Egyptische nachten op. 50. Alexander Avramenko (v), Vladimir Kolpahnikov (vc) met het Moskou’s Symfonie orkest o.l.v. Dmitry Yablonsky. Naxos 8. 573633 (50’38”). 1996
 
Anton Stepanovich Arensky (1861 - 1906) schreef zijn ballet in één acte op libretto van Michel Fokin in 1900. Het bevat 16 deeltjes. Er bestonden enige opnamen van de Suite daaruit die zes van die delen bevat, maar dit is naar het schijnt de eerste volledige opname.
De handeling gaat over Amoun, een ervaren jager en vriend van de hogepriester  en die is verloofd met het dorpsmeisje Berenice. Dan verschijnt Cleopatra ten tonele en Amoun is meteen smoorverliefd op haar. Hij schiet een pijl met de boodschap dat hij haar adoreert in de boom waar ze voor staat. Maar Cleopatra is niet van zijn aanzoek gediend. Maar ze is welgesteld op zijn voorkomen en gunt hem een kus. Daarna bepaalt ze dat hij bij het eerstvolgende daglicht door vergiftiging moet sterven. Marcus Antonius verschijnt en gaat er met Cleopatra vandoor, Amoun slikt de gifdrank, maar sterft daar niet aan omdat de hogepriester hem een sterke verdunning heeft geleverd. Daarna wordt Amoun verenigd met een vergevingsgezinde Berenice.
De muziek bevat Egyptische elementen, zoals in de dans van de Egyptische meisjes, maar heeft verder een Slavisch karakter, zoals in de ‘Pas de deux’.
Omdat Arensky student was van Rimsky-Korsakov, is de orkestratie sprankelend en suggereert de muziek warme, sensuele nachten met een paar ceremoniële momenten. De muziek heeft ook wel iets van Elgar.
Het Moskou’s Symfonie orkest en Yablonsky voelen zich in dit repertoire als een vis in het water en beide solisten (een vurige Avramenko tijdens het moment van  de vergiftiging) leveren passende bijdragen.
Een aardig romantisch ballet in de Russische traditie.