CD Recensies

AHO: DUBBELCONCERT; TRIPELCONCERT

Aho: Dubbelconcert voor althobo, harp en orkest; Tripelconcert voor viool, cello, piano en kamerorkest. Dimitri Mestdag (alth). Anneleen Lenaerts (hrp), Storioni trio  met het Antwerps Symfonie orkest o.l.v. Olari Elts. BIS SACD 2426 (59’11”). 2021
 
Met deze nieuwe opname blijft BIS de Finse componist Kalevi Aho (1949) op de voet volgen. Iedereen die het muzikale traject dat de productieve Fin de afgelopen vier decennia heeft gevolgd zal in deze voor het eerst vastgelegde werken veel verrassends of opmerkelijks ontdekken. Ze dragen de bekende en verwachte vingerafdrukken: de Nielsenachtige houtblazersklanken, de skeletale slagwerk ritmes die terugblikken op de late Shostakovitch en het golvende, open gevoel dat de melodielijnen wekken. Bovendien zijn de composities goed en dankbaar voor de van nature meegaande en niet recalcitrante solo-instrumenten geschreven.
Hoboïst Dimitri Mestdag en harpiste Anneleen Lenaerts maken dankbaar gebruik van de gelegenheid om iets moois en waardevols van het Dubbelconcert uit 2014 te maken en Wouter Vossen (v), Marc Vossen (vc) en Bart van de Roer (piano) van het Storioni trio zetten zich unaniem en enthousiast in voor het Tripelconcert uit 2018. Nieuw materiaal van de productieve Fin dat ik graag ook eens in de concertzaal zou willen horen. Het aantal heel diverse concerten (ook voor saxofoon, trompet, trombone, tuba, contrabas, en orgel) heeft inmiddels een aantal van boven de dertig bereikt.
Curieus dat een Zweeds label voor een opname van Finse muziek in Antwerpen terecht komt.