CD Recensies

ASIOLI: CELLOSONATE; PIANOSONATES

Asioli: Cellosonate in C, Pianosonates in C op. 8/2 en in E op. 8/3. Francesco Galligioni (vc) en Jolanda Violante (piano). Brilliant Classics 95908 (70’05”). 2020
 
Bonifazio Asioli (1769 - 1832) werd geboren in het Italiaanse Correggio en begon zijn leven als wonderkind dat op achtjarige leeftijd een paar Missen en een Pianoconcert had gecomponeerd. In totaal schreef hij vijf Missen, vierentwintig andere werken voor de kerk en het theater plus een groot aantal instrumentale werken.
Hij was de eerste directeur van het Conservatorium in Milaan en als componist voegde hij zich in de rij van zijn landgenoten Leo, Vivaldi en Boccherini om cellowerken te schrijven. Eentje daarvan is hier opgenomen: een werk in klassieke stijl vol zangerige melodieën en blijken van een beginnende romantiek.
Francesco Galligioni speelt het geheel naar wens.
Daarna hoen we Jolanda Violante alleen op een fortepiano van Paul McNulty naar een model van Walter uit ca. 1805 in twee Pianosonates die in 1790 werden gepubliceerd. Ook deze worden sprankelend vertolkt. De kennismaking met Ascioli bevalt goed. Andere opnamen met muziek heb ik niet gevonden, wat het belang van deze alleen maar vergroot.