CD Recensies

ABRAHAMSEN: SCHNEE, STORGARDS

Abrahamsen: ‘Schnee’. Laplands kamerorkest o.l.v. John Storgards. Da Capo 6.220585 (54’18”). 2021
 
De ondertitel ’10 canons voor 9 instrumenten’ van wat de Deen Hans Abrahamsen als ‘Schee’ componeerde klinkt wel erg droog en lijkt allerminst te wijzen op de magische en glinsterende reflecties die hier binnen 55 minuten worden getoond. Het werk ontstond tussen 2006 en 2008 en betekende een terugkeer tot het componeren van Abrahamsen die sinds 1990 vrijwel niets had geschreven.  
‘Schnee’ is geschreven voor twee strijktrio’s en drie houtblazers en werd geïnspireerd door bewerkingen vab canons van Bach die hij eerder maakte. Maar Bach is hier ver te zoeken. De tien Canons volgen in paren op elkaar. Elk paar is als een schilderij van fragiele landschappen in verschillende kleuren. Deze worden onderbroken door korte intermezzi terwijl die canons steeds korter worden en van microtonen worden voorzien.  
Die procedure kennen we al van Abrahamsens ‘Let me tell you’ en zijn sprookjesopera naar Andersens ‘De sneeuwkoningin’.
Er is al een opname van ‘Schnee’ door het Ensemble Recherche (Winter & Winter 910.159-2), maar deze nieuwe bevalt me een stuk beter, wat sneller en betovender. Geen wonder als je dit werk laat spelen door een ensemble dat die sneeuwwereld door en door kent.