CD Recensies

ADAMS: GNARLY BUTTONS

Adams: Gnarly buttons; John’s book of alleged dances. Michael Collins, het Kronos kwartet en London Sinfonietta o.l.v. John Adams. Nonesuch 7559-79465-2 (60’55”). 1995/7

Iedereen die meent dat Cage’s prepared piano een doodlopende weg was, moet maar eens luisteren hoe John Adams daar gebruik van maakt in zijn Book of alleged dances. De oorspronkelijke bedoeling was om een digitaal bemonsterde lus te maken van de pianopartij die dan zou worden op gang gebracht door de strijkers, maar praktische overwegingen maakten het nodig dat de lussen werden vastgelegd en zo wordt het werk hier ook uitgevoerd. De titel slaat op danspassen die nog moeten worden bepaald. In elf deeltjes met sterk op de verbeelding werkende titels is het proces te volgen.

Gnarly buttons is een driedelig werk met verwijzingen naar Getrude Stein en wandelstokken waarvoor een zwaar beriep wordt gedaan op klarinettist Michael Collins. Een vrij droog, maar intens stuk, ver weg herinnerend aan Schönbergs Serenade, maar dan veel geestiger. Adams zelf dirigeerde en vond alles blijkbaar mooi en goed. Verder commentaar overbodig.