CD Recensies

AHO: PIANOCONCERT NR. 2, SYMFONIE NR. 13

Aho: Pianoconcert nr. 2; Symfonie nr. 13. Antti Siirala met het Lahti symfonie orkest o.l.v. Osmo Vänskä. BIS CD 1316 (68'49"). 2004/5

In 2003 bereikte Aho al het respectabele aantal van dertien symfonieën. Dit op cd laatste tweedelige werk deeltjes die dan in een myriade van wel twintig kleinere versplinteren binnen een in totaal kleine veertig minuten speelduur draagt de ondertitel 'Symphonic characterisations'. Het werk heeft de bedoeling om een veelheid aan menselijke karaktertypes uit te beelden en is enigszins gebaseerd op de opera The book of secrets uit 1998. Bewondering past vooral voor de manier van orkestratie en het gebruik van solo instrumenten tot de heckelphon-klarinet aan toe. Klerige, rijk geschakeerde muziek, die doet vergeten er ook moeilijk concreet herkenbare menselijke karaktertrekken in te ontdekken. Laat het een feest voor het oor blijven en onderga het als zodanig.

Het traditioneel driedelige Tweede pianoconcert uit 2002 gebruikt een tot de strijkers gereduceerd begeleidingsapparaat. Het is onmiddellijk aansprekende muziek omdat de componist het stuk nadrukkelijk in de traditie van Beethoven, Liszt en Brahms concipieerde, maar ook stiekeme uitstapjes richting Ravel, Stravinsky en Shostakovitch maakt. Maar dat gezegd zijnde: het werk draagt ook overduidelijk Aho's eigen, hier wat speelse stempel. De verbeeldingskracht van de man is enorm en dat alleen al maakt deze uitgave zo fascinerend. Uitvoeringen en opname ademen zonder meer topklasse.