CD Recensies

ARNE: INSTRUMENTALE WERKEN

Arne: Instrumentale werken: Concert nr. 1 in C; Klavecimbelsonates nr. 1 in F, 2 in G, 5 in Bes, 6 in b en 7 in e. Le nouveau quatuor. Utako Ikeda (fl), Catherine Weiss (v), Mark Caudle (vc) en Paul Nicholson (klav). Amon Ra CDSAR 42 (58’). 1989

 

Ook wanneer de muziekgeschiedenisboeken maar terloops een paar opmerkingen aan het mooie kamermuziek oeuvre van de Engelse componist Arne (1710-1778) wijden, is deze componist zelfs degenen die Rule Britannia kunnen fluiten onbekend.  In 1740 zette hij de tekst van James Thompson op muziek voor koor en orkest. Deze ontleende op zijn beurt de tekst aan het toneelstuk Alfred. Een mooie uitvoering is van Bryn Terfel op Virgin VTDCD 323.

De leden van het Nouveau quatuor zijn Engelsen die op oude instrumenten spelen welke een halve toon lager zijn gestemd.

De triosonates die oorspronkelijk waren gedacht voor twee violen en continuo worden door een gemengd kwartet, bestaande uit fluit, viool, cello en klavecimbel uitgevoerd; een naar hun inzicht door de componist bedoelde combinatie. De fluit geeft mooi wat extra definitie en helderheid aan het geheel van deze charmante stukken.