CD Recensies

AHO: KLARINETKWINTET, KLARINETTRIO

 

Aho: Klarinetkwintet; Klarinettrio; Sonate voor 2 accordeons. Osmo Vänskä (kl), Sarah Kwak en Gina DiBello (v), Thomas Turner (va), Anthony Ross (vc), Susan Billmeyer (p), Veli en Susanne Kujala(acc.) BIS CD 1886 (75’10”). 2010/11

 

Klarinettist(e), wees blij en dankbaar! Hier is niet slechts één, maar zijn zelfs twee substantiële nieuwe kamermuziekwerken met stevige partijen voor je instrument. Kalevi Aho bedacht jullie al eerder met een fijn klarinetconcert, te horen met Martin Fröst op BIS SACD 1463. Het vijfdelige kwintet uit 1998 maakt deel uit van een langjarig project om kwintetten voor alle houtblaasinstrumenten, ook in combinaties te schrijven. Zo zijn daar o.a. een kwintet voor altsax, fagot, celllo en contrabas en eentje voor fagot en strijkkwartet (BIS CD 866) en een ander voor fluit, hobo en strijktrio en eentje voor hobo en strijkkwartet (BS CD 1036).

Het onderhavige klarinetkwintet is een heel substantieel, gevarieerd vijfdelig werk dat ruim 35 minuten vergt en alle mogelijkheden tot ontplooiing en blijken van muzikale expressie en virtuositeit biedt.

Het kortere trio met zijn drie in elkaar overgaande delen heeft ook aantrekkelijke eigenschappen. Beide werken zijn het aanhoren zeer waard, ook omdat de componist het de luisteraar minder moeilijk maakt dan de vertolkers.

Als leuk extra is daar de tweedelige Sonate voor twee accordeons uit 1984/9 waarin de componist na prélude openingen uiteraard ruimte geeft aan een passacaglia en een fuga.

De uitvoeringen hebben alle hoog niveau en een extra attractie is het om dirigent Vänskä nu eens als bedreven klarinettist te horen. Puike opnamekwaliteit, zoals we van BIS gewend zijn.