CD Recensies

ADDINSELL: WARSAW CONCERTO E.A. FILMMUZIEK

Addinsell: Warsaw concerto; Polka en Galop; Waltz sequence uit The admirable Crichton; Suite The Black Rose; Prelude en waltz uit Blithe spirit; Suite uit Goodbye mr. Chips; Suite uit Love on the Dole; Flame tango uit Out of the clouds; Suite uit Scrooge; Ouverture Schooldays. Martin Roscoe (p), Manchester kathedraalkoor, Chethams kamerkoor en BBC filharmonisch orkest o.l.v. Rumon Gamba. Chandos CHAN 10046 (79’43”). 2002

 

De eerste jaren na W.O. II was het ‘Warschauconcert’ een klassieke hit als kort semi Rachmaninov ééndelig pianoconcert. Het valt niet te ontkennen dat de Brit Richard Addinsell (1904-1977) over melodische gaven beschikte. Het is goed om het werk nog eens terug te horen in een behandeling als mini meesterwerk door Martin Roscoe. Het werk maakte deel uit van de film Dangerous Moonlight uit 1941 van het Suicide Squadron. Het achtergrondverhaal is snel op Wikipedia te traceren. Daar is ook vermeld dat Roy Douglas het werk feitelijk orkestreerde.

Het is nuttig om ook eens wat andere brokken filmmuziek van Addinsell te horen, alleen gaat het ook hier om bewerkingen of reconstructies van mensen als Lane, Sharpless en S. Bernstein.

Mooie romantische melodieën in overvloed. Een hoogtepunt op deze cd is het schoollied uit Goodbye mr. Chips. Maar ook de titelsong uit Love on the Dole is de moeite, net als de walsen uit The admirable Crichton.  De Suite uit Scrooge zit vanzelfsprekend vol Christmas carols.

De koorbijdragen zijn erg mooi en vooral de strijkers uit het BBC orkest klinken fluwelig verleidelijk.

Een brok klinkende nostalgie is hier op zeer genietbare manier bijeengebracht.