CD Recensies

ARENSKY: VIOOLCONCERT

Arensky: Vioolconcert in a op. 54; Tanejev: Suite voor viool en orkest op. 28 Suite de concert. Ilya Gringolts met het BBC Schots kamerorkest o.l.v. Ilan Volkov. Hyperion CDA 67642 (60’08”). 2008

 

Het vioolconcert van Arensky is een dermate goed werk dat het eigenlijk verdient om net zo populair te zijn als het concert van Glazoenov. In de verte zijn zelfs elementen Mendelssohn speurbaar. De vier delen van het maar twintig minuten durende werk gaan in elkaar over. Veeleisend is het werk niet: ideaal materiaal voor vioolstudenten zou men denken. Het werk wordt hier heel mooi met de nodige verfijning, muzikaliteit en gevoel voor smaak uitgevoerd.

De Concertsuite van Tanejev daarentegen is een vijfdelig werk dat langer duurt dan menig vioolconcert, maar dat ook minder substantie heeft. Maar het bezit ongetwijfeld charme en is melodisch; het begint met een neobarok voorspel en gavotte, een Schumannesk ‘volksverhaaltje’, het schommelthema uit het andantino is aardig net als een leuk thema met 7 variaties en een coda deel en de aanstekelijke tarantella finale. David Oistrakh nam het werk vroeger in 1956 eens op (EMI 361.570-2).

Ook hier toont zich Gringolts een goede pleitbezorger die brille combineert met idiomatische gevoeligheid. Hij krijgt voortdurend flinke steun van het orkest. Een aardige uitgave in de Hyperion reeks ‘Het romantische vioolconcert’.