CD Recensies

ARNE: OUVERTURES

Arne: Ouvertures Thomas and Sally; Alfred; 8 Overtures in 8 parts. Collegium musicum 90 o.l.v. Simon Standage. Chandos CHAN 0722 (70’16”). 2004

 

Thomas Arne, de componist van Rule Brittania, was vooral erg actief voor het theater, een noodzakelijke keuze omdat zijn R.K. geloof hem uitsloot van een post in de heersende kerk. Hij bezat de gave om eenvoudige, aantrekkelijke melodieën te schrijven en zijn reeks van 8 Ouvertures die in 1751 werd gepubliceerd, was een poging om zijn aantrekkingskracht meteen maar met een reeks publicaties te vergroten.

Dienovereenkomstig is de muziek elegant en melodieus maar in een wat algemene barokstijl geschreven, al ontbreekt een zekere achttiende eeuwse typisch Engelse inslag niet.

Ook de twee andere ouvertures zijn de moeite waard. Vooral Thomas and Sally uit 1760, bedoeld voor een komische opera, heeft met een Schotse gavotte een duidelijke couleur locale.

Met zijn ensemble Collegium musicum 90 besteedt Standage veel zorg aan een levendige, gedetailleerde verklanking van deze werken.