CD Recensies

AUBER: FRA DIAVOLO

Auber: Fra Diavolo. Nicolai Gedda (t), Mady Mesplé (s), Thierry Dran (t), Jane Berbié (ms), Jules Bastin (b) met het Jean Laforge koor en het Monte Carlo filharmonisch orkest o.l.v. Marc Soustrot. EMI 754.810-2 (2 cd’s, 1u 52’56”). 1983

 

Deze bijzonder levendige verklanking van Fra Diavolo laat het werk horen als een vrolijke stoeipartij uit het verleden waarvan een Engelse Milord en zijn vrouw het slachtoffer zijn. Met een soort zwierige Don Giovanni figuur als Fra Diavolo (de naam suggereert het al: broer duivel) krijgen de verwikkelingen een Rossini-achtig karakter, maar dan wel zonder diens persoonlijke inventiviteit. Opvallend genoeg zijn de ensembles en koren feitelijk belangrijker dan de aria’s, al heeft Diavolo wel  een grote heroïsche inbreng aan het begin van de derde akte; de tweede tenor, Lorenzo zingt een bekoorlijke romance, ooit een favoriet nummer van Richard Tauber. Thierry Dran maakt er helaas minder van.

In de titelrol is Nicolai Gedda, hoewel zijn stem niet meer zo fris is als tijdens zijn hoogtijdagen, best nog overtuigend. Mady Mesplé, gelukkig wat minder schril dan meestal, is een vlot soort Zerlina en de overige rollen kunnen er mee door ook al klinken de zangers niet steeds geweldig. Het teamwork is echter op hoog peil en zorgt voor de pret.

Een alternatieve opname van Zedda met onbekende zangers (Fonit 3984-27266-2) is bepaald niet beter en een Duitse versie (met Rudolf Schock, Wilma Lipp en Wilhelm Schüchter op Relief CR 1909 uit 1954 valt letterlijk uit de Franse toon in een Duitse vertaling).