CD Recensies

AURIC: BELLE ET LA BÊTE, LA

Auric: La belle et la bête. Axios koor en Moskou’s symfonie orkest o.l.v. Adriano. Naxos 8.55707 (61’54”). 1994

 

Het in 1946 verfilmde achttiende eeuwse sprookje van Leprince over het meisje dat om het leven van haar vader te redden bij een monster op een kasteel gaat wonen een dat later, als ze genegenheid voor dat monster toont, blijkt een betoverde prins te zijn, kreeg bij Jean Cocteau een filmvorm vol feeërieke vondsten. Romantiek en ironie verliezen in die film met Jean Marais in een driedubbelrol niets van hun werking.

De uit 24 fragmenten bestaande muziek die Auric hierbij schreef, behoort tot zijn beste. Een uur lang is het genieten van caleidoscopische klankkleuren en veel inventiviteit, waarbij een groot orkest met koor (dat alleen vocalen en geen tekst zingt) met grote verbeeldingskracht worden ingezet. Geheimzinnige en verdroomde momenten worden afgewisseld door dramatische en krachtige muziekfasen. De luisteraar kan daarbij zijn eigen fantasie ruim baan geven.

Of de originele soundtrack ooit op de plaat is uitgebracht? De Moskouse uitvoering is in ieder geval van dien aard, dat deze muziek volkomen recht wordt gedaan.