CD Recensies

ANDERSON, J.: DIVERSE WERKEN

Anderson, J.: Eden; Imagin’d corners; I’m a pilgrim; Beautiful valley of Eden; Bright morning star!; Symfonie 2003; At the fountain; Book of hours. Birmingham symfonie koor en –orkest o.l.v. Simon Halsey c.q. Sakari Oramo en Birmingham Contemporary music group o.l.v. Oliver Knussen. NMC D 121 (79’56”). 2003/6

 

Een jaar of twaalf is het nu bij herhaling aan Julian Anderson (1967) gelukt zijn naam telkens weer te vestigen in vooral het Engelse muziekleven. Op cd wordt daarvan ook getuigenis afgelegd. Eerst kwam Knussen met de Alhambra fantasy, Khorovod, The stations of the sun, The crazed moon en Diptych (Ondine ODE 1012-2) en daarna kwam een vervolg met deze opname.

Het aardige van dit materiaal is, dat het niet zo moeilijk bij eerste kennismaking aanspreekt zonder dat een relatie met het significante modernisme geheel uit het oor is gelaten. Opvallend zijn de orkestrale kleuren en de evenwichtige taal binnen de stukken.

Op deze schijf zijn de vijf stukken bijeengebracht die Anderson schreef in de periode 2001/5 dat hij Composer-in-association was bij het Birmingham symfonie orkest. Vandaar ook dat de opnamen successievelijk ontstonden.

In het Book of hours is een instrumentaal ensemble aangevuld met elektronica om volksliedachtige muziek een extra impuls te geven.

De uitvoeringen maken een verzorgde, maar geenszins perfecte indruk. Maar in ieder geval bieden ze een goede momentopname van het werk van Anderson en de fantasie die hij daarin ten toon spreidt.