CD Recensies

ANDRIESSEN, L.: MATERIE, DE

Andriessen, L.: De materie. Susan Narucki, James Doing, Cindy Oswin, Gertrude Thoma, het Nederlands Kamerkoor en het Schönberg- en Asko ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw. Nonesuch 7559-79372-2  (2 cd’s, 1u. 48’24”). 1994

 

In De Materie uit 1988 wordt de relatie tussen het spirituele en het materiële in vier delen aan de orde gesteld. Het begin is meteen letterlijk overweldigend met een bombardement van 144 identieke fortissimo akkoorden die als ze het gehoor niet murw hebben gemaakt daarna uitzicht bieden op het ontstaan van de Republiek der Nederlanden en een blik op het vak van scheepsbouwer.

In deel 2, Hadewijch, zingt een sopraan een aria over het ‘zevende visioen’ van de bekende Middeleeuwse mystica van die naam. Op het moment dat ze haar erotisch geladen visioen van de eenheid met God verhaalt, dreunen metallofoons, piano’s en strijkers vaste akkoorden met de bedoeling om de kathedraal van Reims in klank te reconstrueren.

Deel 3, De stijl, werpt ons daarna ineens met een krachtige boogie-woogie bas in de twintigste eeuw voor een muzikale verbeelding van Mondriaans schilderij Compositie met rood, geel en blauw.

Deel 4 is een pavane-achtige plechtige dans die uitloopt op een jammerklacht van Marie Curie om de dood van haar echtgenoot Pierre.

Met een zo bevlogen en toegewijde uitvoering als deze kan men zich haast geen betere pleitbezorgers voor Andriessens werk voorstellen.