CD Recensies

ABRAHAMSEN: WALDEN; IN DEN WÄLDERN; WALD E.A.

Abrahamsen: Bei Anbruch; Walden; In den Wäldern; Wald; Zur Nacht. Respectievelijk Musique concrète. ASKO/Schönberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw en Calefax rietkwintet. Winter & Winter 910.203-2 (49’44”). 2013 

 

Veel van de intussen talrijke, meest vrij korte werken van de Deense componist Hans Abrahamsen (1952), de man die graag ‘De nieuwe eenvoud’ aanhield, zijn verdeeld over verzamelplaten, maar deze is geheel aan hem gewijd en geeft een aardig beeld van zijn gedurende drie decennia ontstane nogal intrigerende, compacte en tegelijk transparante  werken. Die Nieuwe Eenvoud blijkt hier in nogal subjectieve, gecomprimeerde maar toch heel persoonlijke vorm te zijn gegoten.

De natuur en met name het bos speelt daarin een belangrijke rol; of dit als een ecologisch manifest is bedoeld?. Om in de sfeer te komen en te blijven horen we als inleiding, tussenspel en naspel musique concrète van bosgeluiden, verdeeld over verschillende momenten van de dag.

Walden (1978) was aanvankelijk een standaard blaaskwintet, maar werd in 1995 veranderd door fluit en hoorn te vervangen door basklarinet en altsaxofoon. Het is een redelijk substantieel vierdelig werk waarvan onopgehelderd blijft in hoeverre het te maken heeft met Thoreau’s Walden Pond uit 1854 met een beschrijving van een poosje leven in een zelfgebouwd huisje in een bos bij een meer. 

Pas in het derde en vierde deel krijgt het werk merg in zijn botten en bloed in de aderen

Wald, ruim zeventien minuten lang uit 2009 vergt een groter, geschakeerder ensemble van vijftien leden waartoe basfluit, althobo en bastrompet behoren. Het is een boeiend stuk dat nu eens geheimzinnig, dan weer duister dreigend klinkt. Net als eerder in Schnee (Winter & Winter 910.159-2) doet dit werk geen enkele concessie aan de welluidendheid, maar het bezit wel veel innerlijke kracht en herhaald beluisteren loont de moeite om er echt vertrouwd mee te raken. Alle vertolkingen en de opnamekwaliteit zijn eersteklas.

Wat dan weer niet helpt, is dat men zelf de toelichtingen van het internet van Winter & Winter moet downloaden.