CD Recensies

ARENSKY: PIANOTRIO'S NR. 1 EN 2

Arensky: Pianotrio’s nr. 1 in d op. 32 en 2 in f op. 73. Leonore trio. Hyperion CDA 68015 (73’03”). 2013 

 

De pijler waarop de bekendheid en de populariteit van Anton Stepanovitsch Arensky (1861-1906) voornamelijk rust, is zijn Pianotrio nr. 1 uit 1894; nr. 2 uit 1905 is van wat minder gehalte. Maar het is goed om hier beide werken bijeen te hebben. Het lot van de man was triest nadat hij door zijn leraar Rimsky-Korsakov aan de kant werd gezet. Met een vrij omvangrijk, divers oeuvre was hij haast tot vergetelheid gedoemd.

Dat eerste trio, geschreven in herinnering aan cellist Karl Davydov, is een heel aangenaam laatromantisch werk dat in zijn melodische opzet en ook enigszins in zijn harmoniek in veel opzichten aan Tchaikovsky herinnert. Maar Arensky had een eigen stem binnen dat Russische romantische idioom en wat hem positief van Tchaikovsky in diens pianotrio onderscheidt, is dat hij gelukkig de piano wat minder heftig inzet zodat meer sprake is van een echte trio opzet.

Het tweede trio is wat minder pregnant en minder snel meteen aansprekend, maar het zit ook doorwrocht in elkaar en komt in de onderhavige vertolking ook als vrijwel gelijkwaardig naar voren. 

Het Leonore trio dat bestaat uit Tim Horton (p), Benjamin Nabarro (v) en Gemma Rosefield (vc) beseft dat een milde, lyrische aanpak zinvoller is dan een al te dramatische. De scherzi klinken aangenaam snelvoetig en krijgen zo iets Mendelssohniaans. Dat de leden van dit trio fijnzinnige musici zijn, tonen ze aan in de elegia van het eerste en de romanza van het tweede trio. Ook aan individualiteit ontbreekt het niet in deze aantrekkelijke productie. Belangrijk is dat hier van deze muziek geen Tchaikovsky ‘light’ wordt gemaakt.

Als gulle toegift is er dan nog de bekende Vocalise van Rachmaninov. Oorspronkelijk in 1912 bedoeld voor een woordloos zingende stem, maar later ook bekend geworden in allerlei bewerkingen. De onderhavige is van Julius Conus.

Van deze combinatie bestaan eerdere opnamen onder meer van het Beaux Arts trio (Philips 442.127-2), het Borodin trio (Chandos CHAN 7048), het Dussek trio (Meridian CDE 84398) maar deze nieuwe is dermate intelligent en gevoelig plus bovendien zo mooi natuurlijk opgenomen dat er alles voor is te zeggen om hem bovenaan de lijst te zetten.