CD Recensies

ADÉS: VIOOLCONCERT; SIBELIUS: VIOOLCONCERT; HUMORESKES, HADELICH

Adès: Vioolconcert op. 24 Concentric paths; Sibelius: Vioolconcert in d op. 47; Humoreskes voor voor viool en orkest nrs, 2 in D, 4 in g en 5 in Es op. 89. Augustin Hadelich met het Liverpool filharmonisch orkest o.l.v. Hannu Lintu. Avie AV 2276 (60’46”). 2013

 

Van het vioolconcert Concentric paths van Thomas Adès bestaat al een opname van de man aan wie het werd opgedragen: Anthony Marwood (EMI 457.813-2), maar de jonge Duits/Italiaanse violist doet eigenlijk in niets voor hem onder bij de interpretatie van de duivels lastige solopartij. De virtuositeit die hij demonstreert heeft veel weg van knap een knap trapezenummer. Gelukkig kan hij in het langzame deel met een passacaglia structuur ook gevoelens tonen. Van het minder sterke laatste deel maakt hij wat ervan te maken valt.

Wat het concert van Sibelius betreft zou ik de energieke, preciese Hadelich die te prominent is opgenomen in een nogal galmrijke ruimte niet in willen ruilen tegen geweldenaar Kavakos (BIS CD 500), maar hij komt een heel eind en het is de moeite waard dat hij een drietal Humoreskes toevoegt; deze vormen haast het mooiste deel van de cd.

Wie deze koppeling aanstaat, kan kiezen voor deze uitgave.