CD Recensies

ABE: MARIMBA FANTASIE

Abe: Marimba fantasie. Variaties over Japanse kinderliedjes; Mi-Chi; Oude vaas; Droom van de kersenbloesems; Wind in de bamboegrot; Herinneringen aan de kust; Prisma; Kleine vensters; Kikkers. Keiko Abe (marimba). Wergo CD 60177 (44’13”). 1986

 

Keiko Abe (1937) is Japanse en de marimbafoon is haar instrument. Op deze cd stelt de zeer bedreven musicienne eigen werken voor die een duidelijk associatief karakter bezitten: miniaturen en impressies vol subtiele, exotische bekoring. Wanneer men nauwkeurig luistert, lijken de aangeslagen tussentonen bijna op zichzelf voldoende te zijn.

Voor het technisch vermogen van de componiste past ook de grootste bewondering.

Zelf vindt ze ook nog: “Nadat de opname gereed was, keren de weggestorven klanken met vibrerende drang terug en stemmen me nadenkend: mij bekruipt een gevoel van verwondering dat de tijd als in een droom is vervlogen”.

Andere marimbaspelers als Evelyn Glennie, Christian Roderburg, Daniella Ganeva, Babette Haag, Katarzyna Mycka, Rolf Hildebrand, Anne-Julie Caron, Nick Parnell en Cornelia Monske namen ook stukken van Abe op, maar dan in verzamelprogramma’s. Dus waarom niet de componiste zelf met een cd vol eigen werk?