CD Recensies

ANDRIESSEN, H.: SYMFONIE NR. 2; RICERCARE E.A.

Andriessen, H.: Symfonie nr. 2; Ricercare; Mascherata; Wilhelmus van Nassouwe. Nederlands symfonie orkest (Orkest van het Oosten) o.l.v. David Porcelijn. CPO 777.722-2 (60’27”). 2013

 

Een typisch Nederlandse aangelegenheid. Van de vierdelige Ricercare verschenen eerder opnamen van Van Otterloo (Challenge, vermoedelijk een gerecyclede lp uit de jaren vijftig), De Waart (Et’cetera, 2 cd’s) en Spanjaard (Olympia). 

Het wordt hoog tijd dat er op cd eens een leven omspannend retrospectief van de werken van Hendrik Andriessen (1892-1981), Neerlands belangrijkste twintigste eeuwse componist, verschijnt en men zich niet beperkt tot bekende werken als de Kuhnauvariaties, het Intermezzo voor fluit en harp, de orgelwerken (Chorals, Toccata, Sonata da Chiesa, Sinfonia) en de liederencyclus Miroir de peine op teksten van Ghéon.

Contrast genoeg tussen de werken. Tegenover de Debussy-achtige modaliteit staan zoveel andere uitingsvormen tot aanleunende twaalftonerij toe, want ook al ontbrak het Andriessen sr. aan een krachtige persoonlijke stem, aan zijn integriteit hoeft geen moment te worden gevreesd.

Met het oude Orkest van het Oosten is David Porceliijn lofwaardig bezig aan een opname van de complete orkestwerken. Op CPO 777.721-2 verschenen reeds de Symfonie nr. 1, de Balletsuite, de Symfonische étude en de Kuhnauvariaties.

Het orkest uit Enschede speelt deze werken gelukkig uit volle overtuiging.