CD Recensies

ADAMS: CITY NOIR; SAXOFOONCONCERT

Adams: City noir; Saxofoonconcert. Timothy MacAllister met het St. Louis symfonie orkest o.l.v. David Robertson. Nonesuch 7559-79564-4 (63’10”). 2013

 

Twee recente werken uit 2013 van Adams, al dateert het driedelige origineel van City noir uit 2009. De nieuwe vorm was bedoeld voor Gustavo Dudamel en het San Francisco symfonie orkest en geeft daarom een indruk van die stad en dan met name van de film- en jazzwereld uit de jaren veertig en vijftig vorige eeuw. In zoverre is het duidelijk een heel toegankelijk programmatisch stuk met bewuste gebruikmaking van clichés en reeds een belangrijke rol voor de saxofoon en de trombone.

Dat wordt natuurlijk toegespitst in het saxofoonconcert. Adams’ vader was saxofonist dus hij was al vroeg vertrouwd met het instrument; hier is het echter vooral Charlie Parker, John Coltrane en Wayne Shorter  aan wie we worden herinnerd. Verder zijn het nog Rachmaninov en Korngold die enigszins in herinnering worden geroepen hier. Veel nostalgie dus, maar zeker geen baanbrekende muziek. Onder het glinsterend oppervlak gaat niet zo veel wezenlijks schuil. Aangenaam om naar te luisteren is het wel.

Timothy MacAllister is een briljante en energieke solist en het orkest doet ook zeer zijn best, daaraan ligt het niet.