CD Recensies

ZELENKA: SONATES VOOR 2 HOBO'S, FAGOT EN B.C.'NR. 1-6, ZEFIRO

Zelenka: Sonates voor 2 hobo's, fagot en b.c. nr. 1-6. Zefiro. Arcana A 394 (2 cd’s, 1u. 44’20“). 1993

 

Indertijd verschenen deze zes sonates voor twee hobo’s, fagot en b.c. op Astrée *E 8563, E 8511. Nu zijn ze logisch door Arcana gebundeld. Vooraf gingen opnamen van leden van het Europees kamerorkest (Douglas Boyd, Marie Blankestijn e.a., Claves 50-95111/2) en Holliger cs. ECM 462.542-2).

Zelenka was een van de begaafdsten en oorspronkelijksten in de componistengroep die in de eerste helft van de achttiende eeuw aan het Dresdense hof was geëngageerd en die kon beschikken over voortreffelijke houtblazers. Voor hen schreef Zelenka dit zestal trio’s in 1716. De manuscripten van deze werken hebben niet alle overleefd en de invulling van de baskant in de sonates nr. 1 en 3 moest nader worden bedacht. Dat ik keurig opgelost door de leden van het Ensemble Zefiro die zorgen voor spirituele verklankingen op passend instrumentarium waaraan virtuoze aspecten niet ontbreken.

De hoboïsten Paolo Grazzi en Alfredo Bernardini spelen in technisch opzicht heel zeker en met smaak en verbeelding in de versieringen. Fagottist Alberto Grazzi speelt eveneens vloeiend en toont zich een perfecte ensemblespeler, het gebruik van de contrabas door Roberto Sensi, de theorbe door Rolf Lisveland  en  de bij toerbeurt op klavecimbel en kamerorgel spelende Rinaldo Alessandrini aan de continuokant is ook keurig verzorgd.

Het is dus smullen van deze uitvoeringen vol esprit en élan die in muzikaal opzicht aannemelijker zijn dan de beide andere ‘moderne’ realisaties, hoe goed die op zichzelf ook zijn.