CD Recensies

ZAVATERI: CONCERTI DA CHIESA E DA CAMERA NR. 1-12

Zavateri: Concerti da chiesa e da camera op. 1 nr. 1-12. Freiburgs barokorkest o.l.v. Gottfried von der Goltz. Duitse Harmonia Mundi 88697-56873-2, 05472-77352-2 (2 cd’s, 1u. 43’18”). 1995

 

Weer zo’n onbekende Italiaanse violist/componist. Toch was hij in zijn tijd bepaald niet onbelangrijk. Lorenzo Gaetano Zavateri (1690-1764) leefde en werkte in Bologna, Hij was vioolleerling van Giuseppe Torelli, maakte tournees door Noord Italië, was als violist verbonden aan de plaatselijke San Petronio en werd in 1717 in zijn geboorteplaats lid van de destijds beroemde Accademia filarmonica.

Van zijn muziek werd slechts weinig gepubliceerd, maar voor de reeks van twaalf Concerti da chiesa e da camera op. 1 uit 1735 mogen we dankbaar zijn. Ze werden door de bekende padre Martini geprezen om hun ‘zeer verfijnde intelligentie’.

Het verschil tussen ‘kamer’ en ‘kerk’ concerten is bij Zavateri minder groot dan bijvoorbeeld Corelli’s op. 6. Sommige van Zavateri’s concerten dragen illustratieve of quasi illustratieve titel. Nummer 7 en 9 zijn opgevoerd als teatrale (net zoals Locatelli vrijwel gelijktijdig deed het zijn zes Introduzioni teatrali): driedelige werken in de vorm van de Sinfonia waarmee een opera begon. Concert nr. 10 is een Pastorale met twee vioolsolisten en nr. 12 = iets anders van aard dan bij Vivaldi – een Tempesta di mare

Opgedragen is dit opus 1 aan Zavateri’s leerling en beschermheer graaf Cornelio Pepoli Musotti. Het bevat best heel persoonlijke uitingen en is zeker de moeite van een nadere kennismaking waard.

Daar geven de met verbeelding en finesse voorgedragen vertolkingen van Von der Goltz en zijn ensemble gelukkig alle aanleiding toe. Dit is best een fascinerende uitgave.