CD Recensies

ZÁRATE: FUTURE HERITAGE, THE

Zárate: The future heritage. Alonso de Quijada; Altvioolconcert; Concert voor orkest ‘Concerto breve’; Nocturne of red water. Isabel Villanueva met het Extremadura symfonie orkest o.l.v. Alvaro Albiach. Sony 88985-44187-2 (68’02”). 2016

 

Misschien loont het de moeite om eens kennis te maken met de  vrij jonge Spaanse componist José Zárate (1972). Hij wordt hier geïntroduceerd met zowel een aan Don Quichotte, als een aan rood water gerelateerd orkestwerk. Het gaat om heel mooi beeldende muziek in zuidelijke kleuren en geuren. Het Altvioolconcert uit 2014 blijkt een mooi voor het instrument geschreven werk te zijn dat in één deel te zijn dat een voldragen half uur vergt. Het wordt met grote inzet en een aangenaam warme toon gespeeld door Isabel Villanueva. Kort blijkt het substantiële vierdelige Concert voor orkest waarmee de Spanjaard in de voetsporen van Hindemith, Kodály, Bartók, Lutoslawski, Piston, Carter en heel wat anderen treedt inderdaad met een kwartiertje uitvoeringsduur, maar het zit wel goed in elkaar.

Goed verzorgde vertolkingen zorgen voor een aangename kennismaking.

De pianistes Carolin Danner en Marianna Prjvalskaya speelden op  recital cd’s pianowerken van Zárate voor wie meer van deze componist wil horen.