CD Recensies

ZELLNER: STRIJKTRIO

 

Zellner: Strijktrio in c op.36; Von Perger: strijktrio in d op. 12. Concordia trio. Centaur CRC 3564 (59’34”). 2016

  

Het zijn de kleine CD labels die de in onbekend repertoire geïnteresseerde muziekliefhebber die op zoek is naar verse kost  goed weten te bedienen door het repertoire met nieuwe vondsten te verrijken. Onder de titel ‘Weense strijktrio’s’ biedt het Amerikaanse, o.a. aan het Omaha conservatorium actieve Concordia trio bestaat uit Marcia Henry Liebenow (v), Leslie Perna (va) en Karen Becker (vc) de mogelijkheid om kennis te maken met twee negentiende eeuwse componisten die hun thuisbasis in Wenen hadden.

Wie behalve behalve wat in het programmaboekje over Julius Zellner (1832-1900) meer wil weten, is aangewezen op internet. Daar blijkt dat hij best een omvangrijk oeuvre op zijn naam heeft met orkestwerken, kamermuziek, pianowerken en vocale composities. Het Strijktrio uit 1881 is het enige in dit genre van hem.

Het interessantst voor Nederland is de Brahms leerling Richard von Perger (1854-1911) die eind negentiende eeuw bij de Duitse Opera in Rotterdam werkzaam was, directeur was van de Muziekschool en tevens bemoeienis had met de afdeling Toonkunst. Onder meer pianist Dirk Schäfer behoorde tot zijn leerlingen.

Dat deze twee trio’s een duidelijke Brahmsgeur verspreiden lijkt nogal logisch. Brahms zelf schreef nooit een strijktrio. Maar beide componisten hadden een slechter voorbeeld kunnen kiezen en tonen zich niet alleen heel vakbekwaam, maar hebben ook echt iets boeiends te vertellen. Het Concordia trio zorgt voor gedegen verklankingen van beide werken en zorgt zo voor een aardige verrijking van het niet al te omvangrijke repertoire voor strijktrio. Andere opnamen met werk van deze componisten schijnen niet te bestaan.