CD Recensies

ZÁDOR: ORKESTWERKEN

Zádor: Dans ouverture; Fantasia Hungarica voor contrabas en orkest; Elegie; Rapsodie voor cimbalom en orkest; Variaties over een vrolijk thema; Rapsodie. Zsolt Fejervari (cb) en Kalman Balogh (cimb) met het Boedapest Symfonie orkest MAV o.l.v. Mariusz Smolij. Naxos 8.573.800 (77’47”). 2017  

 

Al eerder besteedde Naxos aandacht aan de Hongaarse componist Eugene Zádor (1894-1977) op 8.572549, 573274 en 8.573529. Wie kennis heeft genomen van die vroeger uitgaven zal blij zijn met het vervolg, want deze Zádor mag dan wel geen opmerkelijk genie zijn, het is wel een componist die de moeite waard is en die oorspronkelijke gedachten koestert.

Gemeen heeft Zådor dat hij net als zijn naar de V.S. vertrokken landgenoot en vriend Miklós Rosza vooral bekend werd met kleurig georkestreerde filmmuziek. Niet voor niets is Hongarije het land van de paprika. Zelf noemde hij zich een ‘middle of the road extremist’.

Leuk is dat hier ook even de Hongaarse instrumenten bij uitnemendheid, de cimbalom en de uit zigeunermuziek bekende contrabas, met belangrijke solistische bijdragen te horen zijn in vrijwel feilloos afgewerkte, verbeeldingsvolle composities met beklijvende melodieën die bij herhaling misschien niet geweldig, maar zeker memorabel zijn.

De vertolkingen maken een puike indruk en zijn best memorabel.